Despre

”Exploratori pentru viitor” este un proiect european finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, în cadrul Strategiei de dezvoltare locală a Asociației Grup Local Pescăresc „Dunărea Dolj”.

Obiectivul general al proiectului este:

Cunoasterea mediului inconjurator si promovarea potentialului natural local prin implicarea elevilor in activitati interactive in natura. Proiectul va contribui la o mai buna intelegere a potentialului natural al zonei pescaresti limitrofa Municipiului Bailesti, construit in jurul identitatii locale si a elementelor de traditie existente. Educatia nonformala este imboldul ce motiveaza si mobilizeaza actul invatarii. Responsabilizeaza, angajeaza elevul in actiuni atractive, eficiente, diversificate ce contribuie la dezvoltarea sa personala si care va aduce valoare adaugata prin competentele dobandite societatii din care face parte. Proiectul ”Exploratori pentru viitor” combina educarea in spirit ecologic, educarea in aer liber, apropierea lor de natura si intelegerea mecanismelor care stau la baza vietii in general si a vietii acvatice in special precum si educarea folosind metode moderne, deoarece vor realiza machete de pesti in format 3D cu ajutorul unei imprimante 3D. Intr-un secol in care timpul nu pare sa mai aiba rabdare cu oamenii,in care tehnologia ne-a acaparat cu totul, ideea proiectului este raspunsul firesc al Scolii la realitatea cotidiana a elevilor sai, oferindu-le varianta petrecerii unui timp de calitate, in aer liber. Proiectul ”Exploratori in viitor” va cultiva in elevii sai responsabilitea fata de valorile si frumusetile naturii. Proiectul ”Exploratori pentru viitor” este aventura propusa de Scoala Gimnaziala nr. 5 “Av. P. Ivanovici”, Bailesti spre cunoasterea si valorificarea integrata a patrimoniului natural oferit de raul Balasan si balta Cilieni, imbinand tehnicile moderne cu cele traditionale. Elevii fiind tot mai atrasi de tehnologie, prin acest proiect ne-am propus sa imbinam tehnologia moderna cu plimbari in natura, cu pescuitul si pregatirea unor preparate traditionale din peste. In aceasta aventura Scoala va aduce impreuna elevi si parinti, cadre didactice, pescarii locurilor si medici care vor oferi informatii pretioase despre beneficiile consumului de peste.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Cunoasterea si promovarea mediului natural local prin activitati teoretice si practice in aer liber prin activitati de educare, explorare (adaptate varstei), activitati de ecologizare, lectii demostrative ( expozitii tematice: expozitie de machete de pesti in format 3D, expozitie de pesti realizati cu ajutorul tehnicii de traforaj) si activitati de promovare(site web, intalniri cu elevi din alte scoli, atat din Municipiul Bailesti, cat si din comune aflate in aria flag-ului, editare si tiparore de carte). Parte din activitatile de educare propuse spre atingerea acestui obiectiv se vor derula in scolile din arealul Flag-ului pe teme privind: pestele – hrana, pestele – resursa naturala, pestele – patrimoniu natural. Se vor avea in vedere activitati comune cu elevii – beneficiari directi si cu elevii scolilor din areal, de identificare a faunei si florei acvatice din Raul Balasan, Dunare si Balta Cilieni specifice fiecarei zone, activitati practice de masurare a calitatii apei din Raul Balasan, Dunare si Balta Cilieni– activitate de constientizare asupra importantei pastrarii unui mediu acvatic curat, activitati de ecologizare pe malurile Raului Balasan, Dunarii si Baltii Cilieni.
  2. Identificarea potentialului consumului de peste in alimentatia tinerilor. Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va dorim sa slabim, fie ca va dorim sa gasim alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vrem sa avem o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Vom organiza ateliere de gatit la care va participa un pescar. In cadrul acestui atelier elevii vor asculta povesti pescaresti spuse de pescar. Ei vor cunoaste astfel beneficiile consumului de peste. Vor fi patru astfel de ateliere care se vor adresa unor categorii diferite. Unul dintre ateliere se va adresa celor doua echipe de cercetasi(o echipa de 30 de elevi de la clasele III-IV si o echipa de 30 de elevi de la clasele V-VIII). La cel de-al doilea atelier vor participa elevi de la Scoala Gimnaziala „Gh. Jienescu” Rast. La cel de-al doilea atelier vor participa elevi de la Scoala Gimnaziala „Nicolae Caras” Ciupercenii Noi. Cel de-al patrulea atelier vor participa elevii din invatamantul prescolar de la gradinita arondata scolii noastre(140 elevi). Elevii vor cunoaste astfel beneficiile consumului de peste. Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca dorim sa slabim, fie ca va dorim sa gasim alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vrem sa avem o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui.
  3. Dezvoltarea de abilitati practice prin pregatirea a doua grupe de cercetasi a cate 30 de elevi fiecare; una formata din elevi de la clasele a III-a si a IV-a iar cealalta formata din elevi din ciclul gimnazial. Elevii din cele doua grupe de cercetasi isi vor dezvolta abilitatile practice prin doua modalitati diferite, cei din clasele a III-a si a IVa prin tehnica traforajului, iar cei din ciclul gimnazial prin tehnica realizari de machete si obiecte 3D. Activitatile manuale cunosc astazi o reapreciere la nivel global, fiind definite generic HANDMADE, nume provenit din limba engleza, in traducere exacta insemnand „facut de mana”. Mestesugul inseamna deopotriva meserie, profesiune, dar si pricepere, indemanare, abilitate, talent. Mestesugurile, indiferent de natura lor, imbina spiritul practic cu nevoia de frumos si simtul estetic manifestat de om in dezvoltarea lui. „Filosofia” ce se ascunde in spatele produselor mestesugaresti autentice, fac trimitere la valori perene precum bunatatea, iubirea aproapelui, rabdarea, credinta sau comuniunea dintre toti si toate. Traforajul este un procedeu de ornamentare, constand în decuparea unei figuri sau a unui motiv decorativ dintr-o placa subtire de lemn. Traforajul este o arta veche, imbinata cu o tehnica handmade si condimentata din belsug cu multa pasiune si rabdare, aplicata pe placaje de lemn. Imprimarea 3D consta in realizarea de obiecte in format 3D.